Siirt’te Doğal Yayılış Gösteren Parazit Yabancı Otlar ve Konukçuları - Mesut SIRRI; Cumali ÖZASLAN; Mehmet FİDAN (ISPEC Tarım Bilimleri Dergisi, 2020)
Bitkisel üretimde ekonomik verim kaybına neden olan en önemli faktörlerden birisi de yabancı otlardır. Yabancı otlar kültür bitkileri ile rekabete girerek ve allelopatik etkileri ile kültür bitkilerini olumsuz etkilemeleri yanında kültür bitkileri üzerinde parazit olarak yaşamak suretiyle verim ve kalite kayıplarına neden olmaktadırlar. Çalışma ile Siirt ili genelinde görülen parazitik yabancı ot türlerinin ve rastlanma sıklıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Sürvey çalışmaları 2018-2019 yıllarında ve ili temsil edecek şekilde toplam 105 noktada yürütülmüştür. Çalışmalar sonucunda tam parazitik karekter gösteren Orabanche cinsine ait 3 tür (Orobanchea egyptiaca Pers., Orobanche crenata Forssk. ve Orobanche ramosa L.), Cuscuta cinsine dahil 2 tür (Cuscuta approximata Bab., Cuscuta campestris Yunck.) saptanmıştır. Ayrıca bölgede ormanlık alanlarda meşe türlerinde sorun olan ve yarı parazitik nitelik gösteren Viscum album L. ve Loranthus europaeus Jacq. türlerine de rastlanmıştır. Bölgede belirlenen parazitik yabancı otlara konukçuluk yapan kültür bitkileri ile yabancı otlar da listelenmiştir. Tarımsal açıdan Orobanche türlerine özellikle mercimek ve domates tarlalarında sıklıkla rastlandığı ve önemli düzeyde ekonomik kayıplara neden oldukları saptanmıştır. Bölgede parazit yabancı otlardan kaynaklanan verim kayıplarının önlenmesi için entegre yabancı ot idare stratejilerine ihtiyaç duyulduğu görülmüştür. Ancak üreticilerin konuya ilişkin bilgi birikimlerindeki eksiklik dikkate alınarak öncelikle konuya ilişkin yayım çalışmalarının öncelikle yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.