Propolisin Kimyasal İçeriği ile Antibakteriyel, Antiviral ve Antioksidan Aktivitesi - Pınar COŞKUN; Hakan İNCİ (ISPEC Tarım Bilimleri Dergisi, 2020)
Propolis, bal arılarının bitkilerin bazı kısımlarından, tomurcuklarından ve salgılarından topladıkları maddelerden ürettiği doğal reçineli bir karışımdır. Propolis, çok eski çağlardan beri kullanılan az sayıdaki "doğal ilaç" dan biridir. Propoliste fenolik bileşikler, aromatik asitler, uçucu yağlar, mumlar ve amino asitler gibi 300’den fazla aktif bileşik tanımlanmıştır. Propolisin antioksidan, antibakteriyel ve antiviral etkileri sayesinde bazı hastalıklar üzerinde çeşitli sağlık yararları olduğu birçok bilimsel çalışma ile gösterilmiştir. Propolis, yapısında çok çeşitli kimyasal maddeleri bulundurması, antibakteriyal ve antioksidan özelliklerinden dolayı kovan içinde arılar tarafından kullanımına ek olarak, ilaç, kozmetik, gıda sanayii ile apiterapide de çok fonksiyonlu olarak kullanılan doğal bir arı ürünüdür. Bu çalışmada, propolisin sahip olduğu biyolojik ve iyileştirici özellikleri vurgulanmaya çalışılmış insan sağlığına etkilerine yönelik yapılmış çalışmaların bir kısmı belli başlıklar altında verilmiştir.