Silajlık Mısıra Farklı Oranlarda İlave Edilen Şerbetçi Otunun Silaj Kalitesine Etkisi - YILDIRIM, İlknur and KARDEŞ, Yusuf Murat and GÜLÜMSER, Erdem (ISPEC Tarım Bilimleri Dergisi, 2024)
Bu çalışmada silajlık mısır ile (Zea mays L.) “M” şerbetçi otunun (Humulus lupulus L.) “ŞO’’ farklı oranlarındaki (% 100+0, % 90+10, % 80+20, % 70+30, % 60+40, % 50+50, % 40+60, % 30+70, % 20+80, % 10+90 ve % 0 + % 100) karışımlarından oluşan silajların kalitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Mısır hamur olum döneminde hasat edilmiştir. Şerbetçi otu ise çiftçi arazisinden temin edilmiş ve hasat sonrası artıkları kullanılmıştır. Hasat edilen bitkiler 2.0 cm boyutunda parçalandıktan sonra yalın ve karışım oranlarına göre 3 tekrarlı olarak 2 kg’lık vakumlu silaj paketlerine koyulmuştur. Daha sonra örnekler 25±2 °C’de 45 gün süre ile fermantasyona bırakılmıştır. Silaj örneklerinde; pH, kuru madde (KM) oranı, ham protein (HP) oranı, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF), nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF), potasyum (K), fosfor (P), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), laktik asit (LA), asetik asit (AA), kondanse tanen (KT), toplam flavonoid (TFL), toplam fenolik (TFN) ve radikal kovucu aktivite (DPPH) içerikleri belirlenmiştir. Silajların HP oranları % 9.76-18.77 arasında olmuştur. En yüksek LA yalın silajlık mısır (% 3.71) ve % 90 M+% 10 ŞO (% 3.44), en düşük ise yalın şerbetçi otu (% 1.95) silajlarında olmuştur. Silajların pH ve KM değerleri sırasıyla 3.84-4.81 ve % 26.22-34.74 arasında değişmiştir. Silajların besin madde ve sekonder metabolit içerikleri yeterli düzeyde olmuştur. Sonuç olarak; mısır silajına %10 düzeyinde şerbetçi otunun ilave edilmesinin silaj kalitesi açısından yeterli olacağı tespit edilmiştir.