Kütdiken Limon Çeşidinde Değişik Uygulamaların Meyve Dökümünün Azaltılması Üzerine Etkileri


Özet Görüntüleme: 306 / PDF İndirme: 146

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.46291/ISPECJASvol6iss2id297

Anahtar Kelimeler:

Turunçgiller, Kütdiken, meyve dökümü, budama, yaprak gübresi, geç hasat

Özet

Türkiye limon üretiminde dünyada söz sahibi ülkeler arasında yer almaktadır. Ülkemizde üretilen limon çeşitleri arasında Kütdiken, üretim ve dış satım bakımından en önemli çeşit durumundadır. Ancak limonlarda meyve tutumunu doğrudan etkileyen meyve dökümlerinin oldukça fazla olduğu bilinmektedir. Bu meyve dökümlerinin budama ve gübreleme gibi bakım işlemleri yanında, bir önceki yetiştirme periyodunda meyvelerin geç hasat edilmesi gibi faktörlerden de etkilendiği düşünülmektedir. Bu çalışmada Kütdiken limonunda yapılan değişik uygulamaların, meyve dökümleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, hafif budama ve topraktan rutin gübrelemeye ek olarak yapraktan P, Zn ve B gübrelemesi ile Geç Hasat uygulamaları yapılmıştır. Uygulamalardan sonra, belirlenen dallardaki aylık zaman aralıklarıyla yapılan meyve sayımları ile meyve döküm oranlarının farklı uygulamalarda hangi dönemlerde ve hangi düzeylerde gerçekleştiği belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, yapılan tüm uygulamalarda özellikle mayıs ve haziran aylarındaki meyve dökümlerinin çok şiddetli olduğu, bundan sonraki aylarda ise dökümlerin giderek azaldığı belirlenmiştir. Yapraktan gübreleme uygulamalarının özellikle Zn ve B içeren yaprak gübrelerinin erken dönemde meyve dökümlerini azaltarak meyve tutumunu arttırdıkları saptanmıştır. Geç hasat uygulamalarında ise meyve döküm oranı artarak kontrolden daha düşük meyve tutumuna neden olmuştur. Ayrıca, 2015 yılında aylık meyve dökümlerinin 2014 yılına oranla azaldığı ve zaman itibarı ile daha kısa sürdüğü belirlenmiştir. Bu durum, her yıl iyi bakım sağlanmasının meyve tutumuna etkisini açıkça göstermiştir.

 

 

 

Referanslar

El-Baz, E. 2003 Effect of foliar sprays of zinc and boron on leaf mineral composition, yield and fruit storability of balady mandarin trees. J. Agric. Sci. Mansoura Univ., 28(9): 6911–6926.

Ghosh, A., Dey, K., Bhowmick, N, Ghosh, K., Bandyopadhyay, S. and Medda, P.S. 2017. Lemon cv. assam lemon (Citrus limon Burm.) quality and soil-leaf nutrient availability affected by different pruning intensities and nutrient manage. Current Science, 112:(10)

Mohammed, N., Makhoul, G., Bouissa Abd-Aziz. 2018. Effect of foliar spraying with b, zn and fe on flowering, fruit set and physical traits of the lemon fruits (Citru Meyeri). Ssrg International Journal of Agriculture and Environmental Science (Ssrg - Ijaes), 5: 50-57.

Razzaq, K., Khan, A.S., Malik, A.U., Shahid, M. and Ullah, S. 2013. Foliar application of zinc ınfluences the leaf mineral status, vegetative and reproductive growth, yield and fruit quality of ‘kinnow’ mandarin (Citrus reticulata Blanco.). Journal of Plant Nutrition, 36: 1479-1495.

Ruchal, O.K., Pandeya, S.R., Regmia, R., Regmib, R., Magrati, B.B. 2020. Effect of foliar application of micronutrient (Zinc and Boron) in flowering and fruit setting of mandarin (Citrus reticulata Blanco) In Dailekh, Nepal. Malaysian Journal of Sustainable Agriculture (MJSA), 4(2): 94-98.

Ruiz, R., Garcia-Luiz, A., Monerri, C., Guardiola, J.L. 2001. Carbonhydrate availability in relation to fruitlet abscission in citrus. Annals of Botany, 87(6): 805-812.

Syamal, M.M., Singh, S.K., Singh, B.P., 2008. Effect of urea and zinc on growth flowering fruiting and fruit quality of kagzi lime (Citrus aurantifolia Swingle). Environment and Ecology, 26(3): 1036-1038.

Yadav, R.K., Rana, G.S., Ahlawat, V.P., Dahiya, D.S., Kumar, S. 2007. Effect of zinc application on growth and fruit drop of sweet orange (Citrus sinensis Osbeck) cv. Jaffa. Haryana Journal of Horticultural Sciences, 36(3/4): 205-206.

İndir

Yayınlanmış

2022-06-15

Nasıl Atıf Yapılır

KARATAŞ, N., KARABIYIK, Şenay ., & ETİ, S. . (2022). Kütdiken Limon Çeşidinde Değişik Uygulamaların Meyve Dökümünün Azaltılması Üzerine Etkileri. ISPEC Tarım Bilimleri Dergisi, 6(2), 360–367. https://doi.org/10.46291/ISPECJASvol6iss2id297

Sayı

Bölüm

Makale