Tillo Su Evleri


Özet Görüntüleme: 332 / PDF İndirme: 194

Yazarlar

  • Şevket ALP Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Van
  • Nurbanu KAFADAR Siirt Üniversitesi, Tasarım Meslek Yüksekokulu, Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Programı, Siirt
  • Pınar BOSTAN Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Van

DOI:

https://doi.org/10.46291/ISPECJASvol5iss3pp757-765

Anahtar Kelimeler:

Su evleri, Su hasadı, Tillo, Siirt.

Özet

Suyun kıt olduğu ve ilk yerleşim yerlerinin bulunduğu Mezopotamya bölgesinde, tarihinin değişik dönemlerinden kalan, yıllardır işlevini sürdüren, evrensel bir kültür mirası niteliğinde olabilecek su depolama yapıları bulunmaktadır. Mezopotamya bölgesinde yer alan Siirt’in Tillo ilçesinde tarihi belirlenememiş farklı su depolama yapıları tespit edilmiştir. Bölge insanının, doğayla kurduğu ilişkide karşılaştığı su sorununu çözümlemede ürettiği bu yapılar birer kültürel peyzaj öğesidir. Bu çalışmada, bölge halkının kendi yöntemleriyle geliştirdiği su hasadı yapıları hakkında bilgi verilmiştir. Halk tarafından su evleri olarak tanımlanan ve yüzyıllardır kullanılan bu kültürel peyzaj yapıları, gelişen teknoloji ve belediyecilikle beraber terk edilmiştir. Günümüzde Tillo’da tespit edilen ve tamamen terk edilen söz konusu su yapıları, özellikle su kıtlığı yaşadığımız bu dönemlerde suyun değerinin daha iyi anlaşılması, korunması ve tasarruflu kullanımı için önem arz etmektedir. Bu su yapıları aynı zamanda 'su bilincinin' aşılanmasında başat bir bileşen olarak kullanılabilir.

Bu çalışma, Siirt ilinin Tillo ilçesinde bulunan halkın geleneksel olarak yaptığı yağmur suyu hasadı yöntemini incelemektedir. Yörenin kurak mevsim şartlarından dolayı halkın su ihtiyacına bulduğu çözüm, yer altında su evleri inşa etmek olmuştur. Ancak gelişen teknoloji ve belediyecilikle beraber bu evler artık Tillo’da kullanılmamaya başlanmıştır. Şu an tamamen terk edilen su evlerinin özellikle su kıtlığı yaşadığımız dönemlerde tekrar kullanılır hale getirilmesi, hem su ihtiyacını karşılamaya yönelik  ekonomik ve basit bir çözüm olacak hem de kültürümüze ait bir olgu yeniden canlandırılacaktır. Aynı zamanda su evleri kullanımının benzer kurak koşullara sahip bölgelere örnek teşkil edebileceği düşünülmektedir.

Referanslar

Antrop, M. 2004. Landscape change and the urbanization process in Europe. Landscape and Urban Planning, 67(1): 9–26.

Demet, S., Yücel, K., 2018. Kültürel peyzajların tarihsel süreç içerisindeki değişimlerinin tespiti: Bursa İznik Örneği, Planlama, 28(1): 40–55.

Ege, S., C. 2019. Toplumsal bellek ve mekansal temsiller: tillo (Siirt) örneği. Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Mut, S. 2020. Siirt merkez ve tillo (aydınlar) ilçelerinde karşılaştırmalı arazi kullanımı. Karabük Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karabük.

Özgen, N., Karadoğan, S. 2009. Siirt şehrinin kuruluşu ve gelişimi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19 (2): 61-81.

Öziş, Ü., Arısoy, Y., Alkan, A., Özdemir, Y. 2008. Türkiye’deki tarihi su yapılarının evrensel önemi, TMMOB 2. Su Politikaları Kongreleri, Ankara, 20-22 Mart.

Simonds, J.O. 1983. Landscape architecture: a manual of site planning and design. Chapter 3, Mc Graw-Hill.

Şahin, B. 2016. Küresel Bir Sorun: Su kıtlığı ve sanal su ticareti (yüksek lisans tezi). Hitit Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çorum.

Şahin, S., Z., 2018. Kent planlama ve kentsel altyapı ilişkisinin evrimi, Planlama, 28(1): 6-11.

İndir

Yayınlanmış

2021-09-04

Nasıl Atıf Yapılır

Şevket ALP, Nurbanu KAFADAR, & Pınar BOSTAN. (2021). Tillo Su Evleri. ISPEC Tarım Bilimleri Dergisi, 5(3), 757–765. https://doi.org/10.46291/ISPECJASvol5iss3pp757-765

Sayı

Bölüm

Makale